Art/Underart: | Saccharomyces cerevisiae | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kategori: | Praktiskt användbara | ||||||||||
Etymologi: | Genusnamn: sockersvamp. Artepitet: från öl. |
||||||||||
Betydelse: | [Viktig] | ||||||||||
Taxonomi: |
| ||||||||||
Makromorfologi (lukt):
| |||||||||||
Mikromorfologi:
| |||||||||||
Metabolism: | S. cerevisiae är fakultativt anaerob. Fermentationen genererar etanol och koldioxid. | ||||||||||
Reproduktion: | S. cerevisiae förökar sig asexuellt genom avknoppning liksom andra jästsvampar, men kan även bilda askosporer och föröka sig sexuellt. | ||||||||||
Spec. egenskaper: | S. cerevisiae har liksom andra jästsvampar en relativt kort generationstid (1,25-2 timmar). | ||||||||||
Sjukdom/effekt: | En variant av S. cerevisiae, som kallas för S. boulardii och som ingår i vissa probiotika, har dock visat sig stå för ca 40% av saccharomykoser hos människa. |
||||||||||
Genomsekvens: |
|
||||||||||
Mitokondrie-DNA-sekvens: |
| ||||||||||
18S rRNA-sekvens: |
| ||||||||||
ITS-region: |
| ||||||||||
Taxonomi/fylogeni: | |||||||||||
Kommentar: | Används för produktion av vin och öl samt till bakning. Har också stor användnig som modellsystem för eukaryota celler inom cellbiologi. S. cerevisiae var den första eukaryota organismen för vilken man lyckades sekvensera hela genomet år 1996. | ||||||||||
Referens(er): | Nr 52 | ||||||||||
Länk: | Saccharomyces Genome Database | ||||||||||
Uppdaterad: | 2022-06-15 |