Art/Underart: Saccharomyces cerevisiae
Kategori: Praktiskt användbara
Etymologi: Genusnamn: sockersvamp.
Artepitet: från öl.
Betydelse:  [Viktig]   
Taxonomi:
FylumKlassOrdningFamiljGenus
AscomycotaSaccharomycetesSaccharomycetalesSaccharomycetaceaeSaccharomyces
 
Makromorfologi (lukt):
Saccharomyces cerevisiae 
Mikromorfologi:
Saccharomyces cerevisiae
Metabolism: S. cerevisiae är fakultativt anaerob. Fermentationen genererar etanol och koldioxid.
Reproduktion:S. cerevisiae förökar sig asexuellt genom avknoppning liksom andra jästsvampar, men kan även bilda askosporer och föröka sig sexuellt.
Spec. egenskaper: S. cerevisiae har liksom andra jästsvampar en relativt kort generationstid (1,25-2 timmar).
Sjukdom/effekt: En variant av S. cerevisiae, som kallas för S. boulardii och som ingår i vissa probiotika, har dock visat sig stå för ca 40% av saccharomykoser hos människa.
Genomsekvens:
Acc-nr GenBankStam/IsolatAntal kromStorlek (Mbp)
GCF_000146045 S288C 17 12,2 

Mitokondrie-DNA-sekvens:
Acc-nr GenBankStam/IsolatAntal bp
NC_027264 NCYC3594 78 917 
Cirkulärt DNA

18S rRNA-sekvens:
Acc-nr GenBankStam/IsolatAntal nt
NG_063315 NRRL Y-12632 1730 

ITS-region:
Acc-nr GenBankStam/IsolatAntal ntGener
NR_111007 CBS 1171TM 752 18S rRNA, ITS 1, 5,8S rRNA, ITS 2 

Taxonomi/fylogeni:
Kommentar:Används för produktion av vin och öl samt till bakning. Har också stor användnig som modellsystem för eukaryota celler inom cellbiologi. S. cerevisiae var den första eukaryota organismen för vilken man lyckades sekvensera hela genomet år 1996.
Referens(er): Nr 52
Länk: Saccharomyces Genome Database
Uppdaterad:2022-06-15

Sveriges lantbruksuniversitet