Visa alla termer

Sporsäckssvampar

Inledning

Sporsäckssvampar (Ascomycota) eller ascomyceter är det största fylumet inom riket svampar (Fungi) och innehåller ca 65 000 beskrivna arter. Dessa arter innefattar bl.a. murklor, tryfflar, skålsvampar samt jäst och mögel. De allra flesta svampar, som lever i symbios med alger och utgör lavar, tillhör också Ascomycota, liksom många veterinärmedicinskt viktiga svampar.

Sexuell reproduktion

Det som karaktäriserar många medlemmar av Ascomycota är en mikroskopisk struktur för sexuell reproduktion, som kallas askus (vilket betyder säck eller påse), där orörliga sporer (s.k. askosporer) bildas. Dessa arter sägs vara teleomorfa, och teleomorf syftar på det sexuella reproduktionssteget i svamparnas livscykel.

Asexuell reproduktion

Vissa arter inom Ascomycota är asexulla (saknar sexuell reproduktion) och bildar alltså inte askosporer. De kallas därför anamorfa arter och anamorf är alltså ett asexuellt reproduktionssteg i svamparnas livscykel.

Asexuell reproduktion kan ske med hjälp av s.k. konidier (= konidiesporer) , som är en form av sporer, som har bildats asexuellt genom mitos.  Mitos är den form av celldelning, som ger upphov till två genetiskt identiska dotterceller, med samma antal kromosomer som ursprungscellen.

Med holomorf menar man hela svampen (alla livscykler). Begreppen anamorf, holomorf och teleomorf används för sporsäckssvampar och basidiesvampar. Begreppen har gett upphov till förvirring när det gäller namngivning av svampar eftersom man har givit den anamorfa svampen ett visst vetenskapligt namn, men tyvärr ett annat vetenskapligt namn namn för den teleomorfa svampen av samma art. På svampsidorna i AgriMyc, kan man i allmänhet hitta båda namnen.

Avknoppning

Asexuell förökning kan också ske genom avknoppning och jästsvampar är encelliga svampar, som ofta förökar sig  asexuellt genom avknoppning av små "dotterceller". Dessa kan ibland hänga kvar vid modercellen och bildar då en kort kedja, som kallas för en pseudohyf.

 

Uppdaterad: 2022-03-17.


Sveriges lantbruksuniversitet